Protein er formentlig et af de mest misforståede næringsstoffer i hestens daglige foder.

Ofte bliver protein betragtet som en energikilde til hesten, men i virkeligheden bidrager protein primært med struktur sammen med andre nøglefunktioner i hestens krop. Protein er afgørende for korrekt kropsfunktion, så det er derfor vigtigt at vide, hvor meget protein ens hest har behov for på daglig basis for at sikre den rette mængde til at opretholde optimal sundhed og præstation hos konkurrencehesten såvel som den almindelige hygge eller ridehest.


Hvad er protein? 

Alt væv i kroppen er lavet af protein sammen med enzymer, hormoner og antistoffer. Protein er en kæmpe bestanddel af kroppen og er til stede i hovene, huden, pelsen og musklerne - total set 15 % af hestens kropsmasse. 

Protein er lavet af kæder af aminosyrer - proteinets byggesten, så hestenes individuelle behov er faktisk for aminosyrer. Der er 21 aminosyrer i kroppen, hvoraf 10 af disse er essentielle med lysin som den først begrænsende. De essentielle aminosyrer skal tildeles hesten via foderet, da hesten enten ikke kan syntetisere dem selv overhovedet eller ikke er i stand til at syntetisere dem i stor nok udstrækning for at opfylde behovet. 

Når hesten indtager protein, vil det blive nedbrudt i tyndtarmen af enzymer kaldet proteaser. Proteaser nedbryder de lange kæder af aminosyrer til enkeltstående aminosyrer, som efterfølgende bliver absorberet i blodet. Aminosyrerne re-syntetiseres på ny til protein, som er nødvendig for vedligehold og vækst. Denne proces er ikke særlig effektiv, da den resulterer i tab af protein, hvilket fører til et kontinuerligt behov for tilførelse af protein gennem foderet pga. netop tabet.



Ikke alt protein er ens

Mange forskellige proteiner kan syntetiseres afhængig af de forskellige kombinationer af aminosyrer i kæden, men alle de nødvendige aminosyrer skal være til stede på samme tid for at opnå et specifikt protein. Lysin, threonin og methionin kaldes de begrænsende aminosyrer, da disse altid skal være til stede for at bygge proteinblokke. Lysin er den først-begrænsende aminosyre, da forsyningen af denne oftest løber tør først. Det er derfor vigtigt, at forsyningen af protein indeholder et optimalt niveau af lysin, men i den grad også af threonin og methionin for korrekt protein syntese. 
Kvaliteten af protein defineres ud fra, hvor godt det fordøjes i tyndtarmen, og i hvilken grad de individuelle aminosyrer er til stede for at matche behovene i den enkelte hests væv. Overordnet set forbedres kvaliteten af protein ved et optimalt niveau af lysin. 
Indholdet af protein i foderet udtrykkes som Råprotein (CP), da det er vanskeligt at sige præcist, hvor meget der fordøjes, og da der ikke findes tilstrækkelig data til at klarlægge den fordøjelige energi (DP) for hesten. I dag anses den fordøjelige protein for tilskudsfoder at være 2-5 % mindre end den angivne råproteinmængde.


Eksempler på kilder til protein:


Hvor meget protein har en hest behov for? 

Generelt har hesten et behov for 8-12 % protein afhængig af de individuelle krav. Tabellen nedenfor er en guide til det procentvise behov for forskellige typer af heste. Ønsker du hjælp til udarbejdelse af en velbalanceret foderplan til din hest, hjælper vi GRATIS med det. Udfyld skemaet her.



Tabel 1: Dagligt anbefalet % protein behov til din hest

Føl, 2-4 måneder

16 

Fravænnet føl, 4 måneder

14,5 

Fravænnet føl, 6 måneder

14,5

Åring

12,5

2 årig

11

Udvokset hest, vedligehold

8

Udvokset hest, let arbejde

10 

Udvokset hest, moderat arbejde

10,5 

Udvokset hest, intens arbejde

11,5 

Senior

12

Hingst, i avlssæsonen

10

Drægtig hoppe, første 9 måneder

Drægtig hoppe, 9-10 måneder

10

Drægtig hoppe, 11 måneder

11

Lakterende hoppe, første 3 måneder

13

Lakterende hoppe, fra 3. måned

11


Kan hesten få for meget protein? 

For meget protein i hestens foderplan, beskyldes ofte for at give for meget energi til heste, men dette er kun en myte. Hesten kan godt benytte protein som energikilde, men dette sker normalt kun, hvis hesten ikke får nok energi fra foderet. Hvis protein overforsynes, sammenholdt med behovet, resulterer det i to affaldsprodukter; urea og ammoniak, som skal udskilles via nyrerne. Ammoniak udskiller en stærk lugt, hvilket ofte kan lugtes i stalden, hvis hesten tildeles for meget protein. Ammoniak i stalden kan forårsage irritation i luftvejene. Processen i at udskille urea og ammoniak resulterer i en stigning i urin, hvilket lægger en belastning på nyrerne og hesten vil konstant have et øget behov for væske. Derfor er det bedst at undgå at fodre med et for højt indhold af protein pga. potentialet for visse helbredsproblemer. 


Top tips til korrekt fodring med protein til din hest

  • Fodr med det bedst mulige protein af høj kvalitet i sammenhæng med den resterende foderplan
  • Kig efter foder med et højt indhold af lysin og gerne også methionin og threonin, som indikerer en god proteinkvalitet. Det kan fx være Smart Balance og Smart Linseed
  • Hav din hests type og præstation i betragtning for at kunne tildele hesten den rette mængde protein for optimal sundhed og præstation


Søger du foder til din konkurrencehest, så kig på vores store udvalg her.