Undgå de tre største fejl ved et vægttab
Det er næsten 50% af heste, som er overvægtige i dag. Overvægt er ikke uden fare. Det kan føre insulinresistens med sig, udvikling af EMS og i værste tilfælde give forfangenhed, som er ekstremt smertefuldt for hesten og kan have konsekvenser for fremtiden som ridehest.
Nedenfor har vi samlet de tre største fejl, som man ofte fokuserer for meget eller for lidt på i forbindelse med et vægttab hos sin hest.
1. Grovfoder er ikke bare tyggetid!
Størstedelen af hestens energi/kalorier får den gennem grovfoderet, og derfor er det en meget vigtig parameter at tage med i sin foderplan, når hesten skal tabe sig. En tommelfingerregel lyder på, at man skal give 1,5-2 kg TS pr. 100 kg kropsvægt. Rigtig mange heste kan hurtigt spise mere end dette, hvis de har fri adgang til grovfoder, hvilket betyder, at de vil indtage flere kalorier end deres behov (taget ud fra et gennemsnitligt grovfoder). Man kan i en periode i forbindelse med et vægttab gå ned og give 1,2 kg TS pr. 100 kg kropsvægt dagligt. Dette vil for de fleste heste dog ikke deres behov for tyggetid. I gennemsnit spiser en hest 1 kg hø på 40 minutter. En hest kræver som minimum 8 timers tyggetid i døgnet. Man kan derfor bruge fx god kvalitets halm til at ”fortynde” det samlede grovfoder-indtag i døgnet og samtidig sikre, at hesten får nok tyggetid.
2. Kigger kun på sukker og stivelse
Mængderne af sukker og stivelse til heste har i en årrække været i debatten hos hesteejere. Og det er selvfølgelig ikke uden grund. Mange heste har ikke behov for stivelse (kommer typisk fra kornprodukter), da deres træning er minimal, hvor energien/kalorierne i korn typisk er højt. Heste er gode til at fordøje og absorbere sukker, men vi ser også flere og flere heste med metaboliske problematikker som EMS. Her er det vigtigt, at heste ikke indtager for meget sukker dagligt. Men sukker og stivelse er ikke det eneste vigtige, når vi snakker vægttab generelt. Det er det samlede antal kalorier i hele foderplanen, som der skal kigges på. Mange producenter laver produkter uden korn (giver minimalt stivelse) og tilsat sukker, men det betyder ikke nødvendigvis, at kalorieindtaget er lavt. Hvis der fx er tilsat olie i produktet, som har et meget højt indhold af kalorier, så kan der faktisk være et lige så højt indhold af kalorier, som i et produkt med korn. Kalorierne/energien i et foder måles typisk som foderenheder pr. kg eller MJ/kg. Jo lavere tal, jo lavere indhold af kalorier.
3. Motion
Motion er alfa og omega i forbindelse med et vægttab hos din hest. Rigtig mange heste står mange timer på stald, kommer på små folde et par timer dagligt og rides ikke optimalt. Selvom man som hesteejer kan mærke sveden og pulsen komme op på sig selv, så er det ikke ens betydende med, at det er nok motion for hesten. Øget motion giver en bedre insulinsensitivitet, danner muskler (som er essentielle for en forbrænding) og sætter gang i forbrændingen af overskydende fedtreserver på kroppen.
Når vi laver foderplaner, nævner de fleste kunder, at deres heste rides moderat. Men hvad betyder det egentlig? En hest i vedligehold er defineret som, at hesten går på fold dagligt og rides 1-4 gange i ugen i primært skridt og trav 30-60 minutter. Let arbejde rides heste 3-6 gange ugentligt; 15-30 minutter i skridt, 20-30 minutter i trav, og 10-20 minutter i galop. Moderat træning er ca. 30 minutter skridt, 20-30 minutters trav og 35 minutter galop. Langt de fleste heste kommer under kategorien vedligehold. Der skal desuden tages hensyn til, at man ved at fx islandske heste bruger mindre energi til samme mængde arbejde sammenlignet med en varmblodshest. Og mon ikke det gælder for mange nøjsomme racer?
Derfor; sørg for at din hest får nok motion! Er den ikke i form på nuværende tidspunkt, så få lagt en træningsplan med en dygtig underviser evt. i kombination med din dyrlæge.
Én ting er sikkert; tager din hest fortsat på, så indtager den mere end den forbrænder!
Har du brug for råd og vejledning i forbindelse med et vægttab hos din hest, så skriv gerne til os med info omkring din hest. Vi hjælper gerne med en foderplan og sparer med dig i forbindelse med dit management af din hest.
Efterlad en kommentar