Hvordan er det nu lige? Skal hesten spise lige før du rider, eller er det bedst at ride hesten på tom mave?

Læs denne artikel og find ud af det:

Hestens mavesæk er delt op i to; den røde og den hvide del. Hesten er fra naturens side designet til at spise små måltider konstant. Dens mavesyreproduktion sker i den røde del (den nederste del af mavesækken). Mavesyre er surt og har en lav pH-værdi på mellem 1-3 og består af saltsyre, enzymer og mavesafter m.m., der tilsammen gør det muligt, for mavesyren at nedbryde maden, så den kan optages i hestens tarmsystem.


Hesten har en naturlig beskyttelse i den røde del af mavesækken mod dens egen mavesyre. Så så længe hesten får tildelt de næringsstoffer, der skal til for at opretholde en intakt og sund slimhinde, så har den en intakt beskyttelse i den røde del. Derimod har den ingen naturlig beskyttelse mod mavesyre i den hvide del. Grunden til dette er formentlig, at mavesyren ikke har haft ”adgang” til den hvide del, da hesten konstant har spist små fiberrige måltider, som danner et flydelag mellem den røde og hvide del og hindrer, at mavesyren så ikke kan komme op mod den hvide og ubeskyttede del.


Af helt samme grund er det en god ide at sikre sig, at hesten har noget i mavesækken inden træning. Er mavesækken tom, vil der være risiko for, at mavesyren plasker op i den røde del og dermed give ætsninger. Derudover vil mavesækken faktisk kunne presses sammen, når hesten fx galopperer, hvor lungerne udvides, og der samtidig er en bevægelse igennem hele kroppen.

Og en anden god årsag til at give grovfoder inden træning er, at hesten vil danne masser af spyt, der indeholder store mængder bikarbonat, som kan neutralisere hestens egen syredannelse.


Et flydelag dannes bedst af hø eller wrap, hvor hesten dels tygger og danner masser af spyt, men også, da det ligger som en barriere mellem den røde og den hvide del af mavesækken. Forestil dig en spand, du fylder halvt op med vand og putter en tot hø ned. Dette hø vil ikke synke til bund, men derimod lægge sig i den øverste del af vandet og samtidig suge lidt af væsken til sig. Andre typer fibre, som fx lucerne eller snittet græsser vil også kunne lave samme type flydelag. Opblødte produkter som roefibre eller mash vil ikke kunne lave samme type flydelag samtidig med, at hesten ikke danner særlig meget spyt ved denne type fodring.


Derfor; tildel en smule grovfoder inden du sætter dig op på din hest næste gang :-)


Har du brug for hjælp til en foderplan, eller har du spørgsmål vedrørende fodring af din hest, så kontakt os på:

Mail: info@ll-haspeholm.dk

Telefon: 40 31 15 42