Heste har orm - Få hjælp til din ormestrategi her:
Det er helt naturligt, at heste har orm i en vis udstrækning. Men hvis byrden bliver for stor, kan det skabe forstyrrelser i fordøjelsen, og man kan komme til at se mistrivelige heste. Det kan ofte være, at hesten taber sig, er vommet, ringe pels, får kolik, mister appetit, m.m. Det er derfor vigtigt, at man sammen med dyrlægen får lagt en strategi for sin hestebesætning i forhold til behandling af orm.

Udover en god ormestrategi er der andre foranstaltninger i sit management, som kan bidrage til at holde ormetrykket nede hos sine heste.


Vi har udarbejdet en nem og overskuelig tjekliste til dig, så du kan gøre en god indsats for at forebygge orm i dit hestehold. 


Tjekliste:

1. Passende størrelse folde til antallet af heste.
2. Opsamling af gødning dagligt på foldene.
3. Skift af folde og giv foldene ”hviletid”.
4. Græsning med fx får.
5. Tildel grovfoder over jorden eller et andet sted end, hvor de normalt gøder.
6. Fjern larveæg fra hestens pels. 
7. Hold hestens fordøjelse og immunforsvar velfungerende. 


I løbet af græssæsonen er 80% af parasitterne uden for hesten – altså i deres omkringliggende miljø/græsfolde. Så alt hvad man kan gøre for at reducere smittetrykket på græsfoldene, vil reducere antallet af æg, som hesten indtager via græsset.  


Ikke alle heste er lige disponerede for orm, og for mange kan det hænge sammen med hestens fordøjelse og dermed også immunforsvar. Alt hvad hesten indtager vil påvirke dens fordøjelse og immunforsvar, men også hvis hesten udsættes for stress, kan det påvirke hesten og dermed give grobund for en større disponering af orm og parasitter. 


Der findes flere naturlige råvarer, som kan hjælpe hesten til et velfungerende fordøjelsessystem og immunforsvar. Der findes ingen urter, der kan slå orme ihjel, men der findes forskellige råvarer, som kan hjælpe hesten til bedre at kunne stå imod og håndtere parasitter.


1. God diversitet af fordøjelige fibre: 
Hesten er dybt afhængig af mikroorganismerne i bagtarmen, og disse er helt afhængige af at få tildelt tilstrækkelige fibre af en god kvalitet. Ofte vil en bred diversitet af græsser og urter skabe gunstige forhold for de gavnlige bakterier, mens store mængder sukker og stivelse kan være med til at skabe en ubalance. Man siger, at 70% af immunforsvaret er i tarmene, og derfor er det vigtigt, at disse fungerer optimalt. 

2. Balanceret vitamin og mineraltildeling er alfa og omega sammen med godt grovfoder.
Korrekt og balanceret tildeling af vitaminer og mineraler dagligt er med til at give hesten de nødvendige mikronæringsstoffer til at opretholde og optimere kroppens funktioner.

3. Probiotika
Tildeling af probiotika højner de gavnlige bakterier i tarmen, som hestens fordøjelse og immunforsvar er afhængig af. 

4. Antioxidanter 
Antioxidanter er naturlige forbindelser, der findes i planter, frugt og grøntsager. Antioxidanter har en positiv indflydelse på inflammation og hele hestens vitalitet. 

5. Urter
Der findes forskellige urter, som er kendte for at have antibakterielle og antiparasitiske egenskaber samt optimerer hestens fordøjelse.  Der kan bl.a. nævnes; hvidløg, timian, fennikel, brændenælde, mælkebøtte, gurkemeje m.f.

En god ormestrategi er vigtigt for ethvert hestehold, så du sikrer sunde og velfungerende heste i fremtiden. 

Har du brug for hjælp til en foderplan, eller har du spørgsmål vedrørende fodring af din hest, så kontakt os på:

Mail: info@ll-haspeholm.dk

Telefon: 40 31 15 42