Det kan være frustrerende som hesteejer at have en hest, som er træt og uoplagt til dagens træning. Men der er perioder i hestens liv, hvor det faktisk er helt normalt. Man kan som hesteejer gøre flere ting for at imødekomme og hjælpe heste bedst muligt igennem disse perioder.  

Her er 3 grunde til at din hest kan være mere træt og uoplagt end normalt i sensommer og efteråret: 

1. Overvægt

Rigtig mange heste har nydt sommeren på græs, men ofte medfører det, at hesten tager på i vægt og bliver mere vommet. Det giver en mere træt og uoplagt hest. Her nytter det ikke noget at skrue op for et energirigt foder, da det vil betyde, at den får flere kalorier end den har brug for og dermed tager yderligere på. Få i stedet for lagt en foderplan, hvor der er fokus på færre kalorier, men rette balance mellem næringsstofferne samt snak med din træner om langsomt at øge motionen, så din hest kan komme tilbage i god foderstand. 


2. Pelssætning

Langt de fleste heste er godt i gang med at smide sommerpelsen og gøre klar til mere underuld og længere dækhår. Det kræver en del ekstra energi, og derfor kan energien til ridning og træning mangle. Sæt evt. dine krav ned til din hests daglige træning og giv den lidt mere fri. Nogle heste kan også få glæde af at få tildelt ekstra B-vitamin og nogle gode fordøjelige fibre i deres daglige krybbefoder. 


3. Mangler

Mange hesteejere skærer ned i hestens fodermængde hen over sommeren, hvilket kan give mening i forhold til, at hesten ikke får for mange kalorier ved siden af sommergræsset. Men græssets næringsværdi varierer enormt hen over sæsonen og især mikronæringsstoffer som zink, kobber, mangan etc. kan blive en mangel. Det kan ligeledes influere negativt på hestens energi. Her er det vigtigt at få lokaliseret, om din hest skulle have fået for lidt hen over sommeren og få fyldt depoterne op igen. Få lagt en specifik foderplan, som kan hjælpe din hest tilbage på rette spor. 


Der kan være flere grunde til træthed hos din hest, og oplever du, at din hest er mere træt og uoplagt end normalen, så kan det være en god ide at konsultere sin dyrlæge.